Adéu a les estufes de gas de les terrasses de bars i restaurants
La nova Ordenança incorporarà una al·legació dels Comuns que prohibirà les estufes de combustió
Redacció
24/01/2025
És un fet evident que durant els darrers anys a Sant Feliu de Guíxols el creixement de l’espai públic ocupat per les terrasses de bars i restaurants ha estat considerable. Això fa, entre altres qüestions, que sigui necessari replantejar el impacte mediambiental que pot originar aquesta major ocupació. Un impacte que, lògicament, va lligat a les emissions de gasos que es generen.
La climatització d’espais a l’aire lliure amb calefactors de gas o de qualsevol altre element de combustió (per exemple, querosè o parafina) és un malbaratament energètic i és una pràctica gens sostenible des d’un punt de vista mediambiental, perquè aquestes estufes, encara que no ho pugui semblar, contaminen. Un estudi avalat per la consultora especialitzada en transició ecològica Carbone 4, determina que una estufa de gas o combustió encesa vuit hores al dia en una terrassa d’un bar o d’un restaurant, emet la mateixa quantitat de CO2 que emetria un cotxe donant voltes a l’establiment fins a completar 90 quilòmetres.
La nova Ordenança, dictaminada de manera favorable a la Comissió Informativa i que amb tota probabilitat s’aprovarà en el proper Ple, permetrà la col·locació d’estufes a les terrasses dins del període comprès entre l’1 de novembre i el 30 de març, però aquestes hauran de ser elèctriques de baix consum.
La mesura no tindrà caràcter retroactiu sobre les autoritzacions ja donades i s’aplicarà, d’entrada, a les noves peticions i a les renovacions. També en aquells casos que, havent obtingut autorització prèvia a l’entrada en vigor de la nova ordenança, encara no s’hagués començat l’activitat. En la resta de casos, hi haurà un període màxim de 4 anys per adaptar les terrasses a la nova normativa.
La climatització d’espais a l’aire lliure amb calefactors de gas o de qualsevol altre element de combustió (per exemple, querosè o parafina) és un malbaratament energètic i és una pràctica gens sostenible des d’un punt de vista mediambiental, perquè aquestes estufes, encara que no ho pugui semblar, contaminen. Un estudi avalat per la consultora especialitzada en transició ecològica Carbone 4, determina que una estufa de gas o combustió encesa vuit hores al dia en una terrassa d’un bar o d’un restaurant, emet la mateixa quantitat de CO2 que emetria un cotxe donant voltes a l’establiment fins a completar 90 quilòmetres.
La nova Ordenança, dictaminada de manera favorable a la Comissió Informativa i que amb tota probabilitat s’aprovarà en el proper Ple, permetrà la col·locació d’estufes a les terrasses dins del període comprès entre l’1 de novembre i el 30 de març, però aquestes hauran de ser elèctriques de baix consum.
La mesura no tindrà caràcter retroactiu sobre les autoritzacions ja donades i s’aplicarà, d’entrada, a les noves peticions i a les renovacions. També en aquells casos que, havent obtingut autorització prèvia a l’entrada en vigor de la nova ordenança, encara no s’hagués començat l’activitat. En la resta de casos, hi haurà un període màxim de 4 anys per adaptar les terrasses a la nova normativa.
Vols enviar un avís o incidència?
Si tens alguna cosa per explicar, denunciar o suggerir. Envia la teva incidència.