Actualitat política de Sant Feliu de Guíxols

Inici/ Política/ Les reserves d’habitatge protegit de la ciutat no estan al dia

Les reserves d’habitatge protegit de la ciutat no estan al dia
GdC

Les reserves d’habitatge protegit de la ciutat no estan al dia

El Comuns alerten que alguns sectors de la ciutat no s’ajusten a la normativa sobre reserves de sòl per a habitatge protegit
Guíxols des del Carrer – En Comú Podem portarà a Ple una proposta perquè les reserves d’habitatge protegit de la ciutat s’adaptin a la normativa vigent, que estableix que aquestes han de ser del 30% en sòl urbà no consolidat i del 40% en sòl urbanitzable. El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Sant Feliu de Guíxols (POUM) defineix una vintena de sectors de millora urbana en sòl no consolidat. Aquests sectors pendents de construcció han de reservar per a la construcció d’habitatge públic, segons normativa vigent, com a mínim el 30% del sostre que es qualifiqui per a l’ús residencial de nova implantació. En la majoria d’aquests sectors les reserves d’habitatge protegit es corresponen amb aquests paràmetres establerts, però la formació dels Comuns ha detectat que en tres sectors concrets (SMU-20, SMU-21 i SMU-22) la reserva està per sota del que seria correcte.

També en sectors de sòl urbanitzable pendents de desenvolupar, és a dir aquells espais que constitueixen les reserves de creixement residencial de futur per a la nostra ciutat, la formació ha detectat que n’hi ha uns quants (SUD-02, SUD-04, SUD-05, SUD-06 i SUD-07) que no compleixen amb la reserva del 40% per a habitatge protegit que seria preceptiva.

Això fa que el POUM de Sant Feliu de Guíxols projecti en l’actualitat un potencial de creixement d’habitatge protegit que està per sota del que seria procedent, en concret es redueix en 108 habitatges aquest possible creixement conseqüència de no aplicar correctament els percentatges de reserva en alguns sectors. El potencial total de nous habitatge segons el POUM vigent és de 3.292 habitatges nous, dels quals 1.225 estan previstos com a habitatges protegits, un 37%; quan en realitat la proporció hauria de ser del 42% arribant a una reserva prevista de 1.323 habitatges protegits.
Finalment cal fer esment que el Pla territorial i sectorial d’habitatge de la Generalitat, aprovat l’octubre de 2024, estableix que Sant Feliu de Guíxols és una àrea de demanda forta i acreditada subjecte al mandat de solidaritat urbana. Aquest mandat obliga al municipi a destinar un mínim del 15% del total dels seus habitatges principals a habitatge protegit en un termini de 20 anys (actualment aquesta ràtio no arriba al 4%). El mateix Pla determina que pel quinquenni 2025-2029 Sant Feliu de Guíxols ha d’arribar, com a mínim, a un 5,4%, el que significa augmentar el parc d’habitatge protegit durant aquests propers cinc anys en 165 habitatges. Per això és important actualitzar les reserves i veure allà on és més factible actuar, bé sigui a través d’obra nova o d’aprofitament d’habitatge buit.
 

Vols enviar un avís o incidència?

Si tens alguna cosa per explicar, denunciar o suggerir. Envia la teva incidència.